Verlanglijstje

Soraya Verstraeten, kwaliteitsmanager van de Fundashon Prevenshon op Curaçao

Verlanglijstje

Soraya Verstraeten, kwaliteitsmanager van de Fundashon Prevenshon op Curaçao

‘Weer het gezondste eiland van de regio’

Soraya Verstraeten stond in 2012 aan de wieg van een onafhankelijk onderzoeksinstituut rond gezondheid en zorg op Curaçao. Inmiddels werkt zij als kwaliteitsmanager bij het Caribbean Prevention Center (Fundashon Prevenshon in het Papiamentu), dat verschillende preventieve bevolkingsonderzoeken uitvoert. Als het gaat om pandemische paraatheid, hoe ziet haar verlanglijstje voor 2035 er dan uit?

‘In april 2020 promoveerde ik op de ontwikkeling van de volksgezondheid en zorg op Curaçao en Aruba. De toestand daarvan liet, zo bleek uit mijn onderzoek, te wensen over. Waar we tot de jaren ‘80 een van de gezondste eilanden waren van het Caribisch gebied, begonnen we de decennia daarna steeds verder achter te lopen. Vooral doordat wij in de loop der tijd minder best practice preventiemaatregelen hadden ingevoerd. Juist toen ik naar buiten kwam met die ongunstige cijfers over de staat van de gezondheid, brak de pandemie in volle hevigheid los. Je kunt je voorstellen, dat was geen gunstige uitgangspositie. Toch leed het eiland meer onder de maatregelen rond de pandemie, dan onder het COVID-virus zelf. Begrijp me goed, ook hier heeft het virus veel slachtoffers geëist. Maar gezien de staat van de volksgezondheid en zorg had het, zonder de enorme inzet van een handjevol toegewijde collega’s, slechter kunnen aflopen.

Als het gaat om pandemische paraatheid, denk ik daarom eerst aan het verbeteren van de algehele gezondheid en basiszorg op Curaçao. Als Fundashon Prevenshon werken we hard aan ons aandeel daarin, maar samen bereik je meer. En helaas is er op veel gebieden nog sprake van ‘eilandjes op een eiland’. Daarom ben ik zeer hoopvol over het pilotprogramma Caribbean Health Research, dat is opgericht met hulp van ZonMw. Als de pilot slaagt en de vorm krijgt van een duurzaam programma, kunnen we solide en langdurende samenwerkingsrelaties opbouwen. Niet alleen tussen zorgorganisaties op het eiland, maar ook tussen de eilanden én met Nederlandse organisaties. Die versteviging komt de kennisontwikkeling en zorginnovatie ten goede, waardoor we toekomstige uitdagingen - ook op het gebied van besmettelijke infectieziekten - het hoofd kunnen bieden. En hopelijk zijn we dan in 2035 weer een van de gezondste eilanden van de regio!’   ←

Tekst: Martine de Wit ¦ Fotografie: Michael van Drunen

Arrow-prev Arrow-next