Gezondheid is ongelijk verdeeld. De grote verschillen die er zijn, worden beïnvloed door diverse factoren, zoals jouw inkomen, waar je woont, hoe groot jouw netwerk is, waar je werkt en hoe goed je de weg weet in de zorg. Deze factoren stapelen vaak op en beïnvloeden elkaar. Wie weinig inkomen heeft, woont eerder in een ongezonde of onveilige woning, wijk of buurt. Wie alleen basisschool of een mbo-opleiding heeft gedaan, werkt eerder in een ongezonde werkomgeving…
Als je met meer factoren te maken krijgt, kun je het steeds zwaarder krijgen. Een niet-afgemaakte opleiding kan bijvoorbeeld leiden tot een laag inkomen, een laag inkomen tot schulden, schulden tot chronische stress en stress tot chronische ziekten. Dit werpt je steeds verder terug en zo wordt het almaar moeilijker om het weer om te draaien. Mensen kunnen zo in een vicieuze cirkel raken.
Volgens de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) is ‘complexe ongelijkheid een maatschappelijk probleem dat de gezamenlijke veerkracht aantast; een deel van de bevolking raakt op diverse vlakken achterop. ‘Gezondheidsachterstanden is voor een substantiële groep de uitkomst van een werkelijkheid waarin verschillende factoren stapelen en met elkaar verweven zijn. In het beleid zullen we moeten kijken naar de oorzaken achter de oorzaken.’
De infographic geeft een impressie van de factoren die verschillen beïnvloeden.