Verlanglijstje

Astrid Philips, ervaringsdeskundige en kwartiermaker bij het lectoraat Stedelijk Sociaal Werk (HvA)

Verlanglijstje

Astrid Philips, ervaringsdeskundige en kwartiermaker bij het lectoraat Stedelijk Sociaal Werk (HvA)

‘Meer inzicht in hoe het écht is’

Astrid kende in haar leven grote armoede. Die ervaringskennis zet zij nu op allerlei manieren in. Van mensen met problemen begeleiden tot wethouders en ambtenaren adviseren. Ook is ze co-trainer bij de Vrijwilligersacademie, kwartiermaker sociaal werk bij de HvA en kwartiermaker ervaringsdeskundige bij TEAM ED: een sociaal uitzendbureau voor ervaringsdeskundigen. Hoe kijkt zij aan tegen sociale ongelijkheid en gezondheidsverschillen?

‘Er wordt veel nagedacht over hoe je mensen die in armoede leven kan helpen gezonder te leven. Maar als je vanachter je bureau beleid maakt, heb je eigenlijk geen idee. Dan weet je niet hoe ongelofelijk moe je continu bent als je in armoede leeft. Dat je wel gezond wílt koken, maar gewoon geen mentale ruimte hebt om uitgebreid aardappelen te schillen en groenten schoon te maken. En ook dat je geen gezonde volkorenbroodjes kan eten omdat de tandarts uit het basispakket is gehaald. En je kunt wel een mooi plan bedenken om mensen te helpen stoppen met roken, maar je kunt je beter afvragen: waaróm roken mensen eigenlijk? Heel vaak is dat omdat ze iets willen vergeten, te maken hebben met een onverwerkt trauma. Het gaat zo veel verder dan ‘weinig motivatie’ of bewust kiezen voor ongezonde dingen. Je hele gestel is instabiel als je arm bent.

Als je ruimte hebt in je lichaam en je hoofd, heb je pas ruimte om aan je gezondheid te werken. Daarom stel ik voor om veel meer te investeren in herstelwerkplaatsen. Dat zijn plekken waar mensen op adem kunnen komen van alle stress die armoede met zich meebrengt. Waar iemand even de verantwoordelijkheid van ze overneemt. Want eigen regie is prachtig en mensen kunnen héél veel zelf. Maar niet als ze compleet uitgeput zijn. Ik weet uit eigen ervaring dat als iemand je even ondersteunt, je vanzelf terugveert en weer vooruit kan. En juist dat soort ervaringskennis helpt bij het maken van beleid. Daarom pleit ik ervoor om altijd, vanaf dag één beleid te ontwikkelen samen met ervaringsdeskundigen. Ook als het lastig is, ook als die mensen een ander taalgebruik hebben en andere normen en waarden. Een project als W in de Wijk is een schoolvoorbeeld van de prachtige resultaten die je dan met elkaar bereikt.’  ←

Tekst: Martine de Wit ¦ Fotografie: Riechelle van der Valk

Arrow-prev Arrow-next