Verlanglijstje

Bram van Ginneken,
hoogleraar Functionele Beeldanalyse Radboudumc

Verlanglijstje

Bram van Ginneken,
hoogleraar Functionele Beeldanalyse Radboudumc

‘Focus op betaalbare zorg door AI’

Bram van Ginneken werkt al 28 jaar aan software om medische beelden te interpreteren. Dat doet hij met een grote onderzoeksgroep binnen Radboudumc en in verschillende eigen bedrijven, waaronder het pas opgerichte Plain Medical. Al 10 jaar geleden zag hij de doorbraak van AI in de radiologie en hij strijdt ervoor dat deze op ruimere schaal wordt ingezet. Hoe zien zijn wensen er voor de toekomst precies uit?

‘Of AI oplossingen kan bieden in de zorg, is geen technische vraag maar een maatschappelijke. De enige manier om te voorkomen dat het gezondheidssysteem instort, is zo veel mogelijk automatiseren. Daar ben ik van overtuigd. Ik wacht al jarenlang tot mensen wakker worden en beseffen: “het is echt crisis”. Want uit de traagheid waarmee we bewegen, blijkt dat we de omvang van het probleem niet snappen. In Nederland wordt momenteel meer onderzoek gefinancierd naar de ethische gevaren van AI, dan onderzoek naar de oplossingen die AI kan bieden. Natuurlijk is het goed dat er naar ethische zaken wordt gekeken en dat er aan Europese wetgeving rond AI wordt gewerkt. Maar als al die onderzoeken en wetgeving de daadwerkelijke invoering ervan vertragen, blijven we zitten met personeels- en geldtekorten in de gezondheidszorg. En dan te bedenken dat de vergrijzing tot 2040 nog gaat verviervoudigen.

Een andere wens is dat we ons minder gaan richten op het verbeteren van de zorg. Dat klinkt gek, maar met een levensverwachting van 85 jaar is de zorg in Nederland al heel erg goed. Ons probleem zit niet in de kwaliteit, maar in de betaalbaarheid van zorg. Daarom hoop ik dat we hier in Nederland meer gaan vertrouwen op onze eigen vermogen om de juiste zorgtechnologie te ontwikkelen. Want als we het overlaten aan Amerika of Azië, wordt het voor ons vele malen duurder. We zijn goed toegerust om goede software te maken, in elk geval in de radiologie. Maar daarvoor is het wel nodig dat ziekenhuizen data met elkaar gaan delen, anders wordt het lastig om het ontwikkelen ervan zelf te doen. En zoiets belangrijks als de gezondheidszorg wil je niet uit handen geven.’ ←

Tekst: Martine de Wit ¦ Fotografie: Roy Soetekouw

Arrow-prev Arrow-next