Verlanglijstje

Iris van Bemmel,
programmamanager Gezondheid en Zorg bij FME

Verlanglijstje

Iris van Bemmel,
programmamanager Gezondheid en Zorg bij FME

‘Meer autonomie en gemak, op een prettige manier’

Iris van Bemmel ziet zichzelf als een voorvechter van beschikbare zorgtechnologie voor iedereen. Die rol vervult ze al meer dan 20 jaar in verschillende functies. Sinds 2019 werkt ze als programmamanager Gezondheid en Zorg bij FME, de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie. Hier helpt en versterkt zij technologie-ondernemers die haar passie delen, om zo het verschil te maken. Wat is haar droom voor 2034 als het gaat om zorgtechnologie en AI?

 ‘Als ik denk aan de toekomst van zorgtechnologie en AI, maak ik de vergelijking met internetbankieren. Daar was destijds ook aardig wat weerstand tegen: ‘Hoezo moet dat digitaal? Is dat niet heel onveilig?’ Maar tegenwoordig kunnen we ons dat gedoe met acceptgiro’s bijna niet meer voorstellen. Zelfs ouderen niet! Daar wil ik ook naartoe met zorgtechnologie. Dat het ons meer bewegingsvrijheid, meer autonomie en meer gemak brengt dan nu. Dat je als patiënt niet continu naar de huisarts hoeft, maar gewoon thuis de middelen hebt. En dat je dat ook prettig vindt. Dat laatste is natuurlijk het allerbelangrijkste. Dat je niet eenzaam achter de voordeur zit ‘want je moet het allemaal maar zelf kunnen’, maar dat je juist blij bent dat het allemaal zo makkelijk en snel gaat. Ik voorzie echt: straks willen we niet meer zonder!

Er zijn nog veel uitdagingen op het gebied van bewijsvoering. Als je in Nederland een nieuwe knie op de markt brengt, is het gemakkelijk om te bewijzen dat deze werkt en veilig is. Voor zo’n product is het namelijk een stuk simpeler een onderzoekspopulatie samen te stellen van mensen met dezelfde behoefte: een nieuwe knie. Met digitale zorg is dat anders. Met 1 digitaal zorgproduct kun je vaak allerlei mensen met verschillende zorgbehoeften bedienen. Het is veel minder rechttoe rechtaan. Toch is de procedure om aan te tonen of zo’n technologie werkt, wél rechttoe rechtaan. Daar is een omslag nodig. We moeten leren zeggen: we zien in de praktijk dat een product werkt, en we gaan het werkenderwijs met elkaar optimaliseren. Dus veel meer een voortschrijdende vorm van bewijsvoering dan een harde toegangsdeur aan de voorkant. Ik denk dat ZonMw heel goed bij zo’n omslag in denken kan helpen.’ ←

Tekst: Martine de Wit ¦ Fotografie: Thomas Duiker

Arrow-prev Arrow-next