Voorwoord

Voorwoord

Wij laten parels groeien en glanzen, al 25 jaar!

ZonMw draagt nu een kwart eeuw bij aan een goede gezondheid voor iedereen. Dan doen we door het signa­leren van kennislacunes en het ondersteunen van de ­ontwikkeling en benutting van nieuwe kennis. De onderzoeken en kennisprojecten die daardoor ontstaan, zijn onze parels. Wij helpen ze te groeien, maar ook te glanzen, zodat ze hun weg vinden naar de praktijk. Dat doen we niet alleen. Het draait bij ons om kennis én kennissen. We werken altijd met een keur aan samenwerkings­partners; een ­netwerk dat zich blijft uitbreiden.

Ons 25-jarige jubileum is een ideale gelegenheid om ons nieuwe magazine, Impuls, te lanceren. In deze eerste ­editie blikken wij terug en vragen ons af wat wij hebben betekend voor het onderzoeks- en zorglandschap. We mogen trots zijn op onze meerwaarde voor kennisontwikkeling en -benutting, met bijvoorbeeld mooie lange lijnen van onderzoek en een steeds intensievere samenwerking met zorgverleners en -ontvangers. Betekenisvol is ook onze inzet op gelijke kansen voor iedereen, zoals blijkt  uit onze inspanningen voor verpleging en verzorging. Waardevol, tot slot, is ook onze rol als onafhankelijke bewaker van vernieuwing, zoals naar voren kwam bij het ontwikkelen van een nieuwe definitie van gezondheid.

We kijken in deze eerste Impuls terug én vooruit, onder meer via ‘verlanglijstjes’ gemaakt door onze samen­werkingspartners. We kunnen niet achteroverleunen. Onze omgeving verandert, evenals onze organisatie. Die groeit qua personeel, subsidiestromen en daarmee ook impact. Soms zijn die veranderingen te voorspellen, maar vaak zijn ze ook onvoorspelbaar en weerbarstig. Ik heb er vertrouwen in dat wij alle veranderingen goed en professioneel het hoofd kunnen bieden. Flexibiliteit, passie en ambitie zijn sterke punten van onze organisatie, zo bleek uit ons optreden tijdens de COVID-pandemie.

Ook de 25 jaar hierna zullen we weer parels laten groeien en glanzen, zodat Nederland nog gezonder wordt.

Arfan Ikram ¦ voorzitter ZonMw

 

Arrow-prev Arrow-next